Uso del gel de aloe en el tratamiento del Helicobacter pylori

10.10.2015 23:46

Uso del Áloe barbadensis inhibe cepas de Helicobacter pylori.

El gel del Aloe barbadensis Miller (Aloe vera) es utilizado como remedio en una variedad de enfermedades.

Entre los varios usos y aplicaciones del Aloe, se conoce que ayuda a curar la constipación, favorece  la digestión y ayuda a expulsar las toxinas y desechos del organismo. También es utilizado en el tratamiento de ulceras pépticas por su acción cito protectora.

El objetivo de este trabajo fue evaluar la actividad antibacterial del gel de aloe contra cepas susceptibles y resistentes de Helicobacter pylori.

El gel presente en el interior de la hoja del Aloe vera con una edad de 5 años de cultivada fue extraído, homogeneizado y ensayado en 14 cepas clínicas y una cepa de referencia.

Los resultados mostraron que la concentración inhibitoria del gel de Aloe vera fue similar a los bactericidas empleados, con valores que variaron entre 6,25 a 800 mg/ml. Las propiedades antibacteriales del gel de Aloe vera fueron efectivas contra el H. pylori y en combinación con antibióticos pudiera representar una nueva estrategia para el tratamiento de las infecciones contra este patógeno, especialmente en aquellos casos de multiresistencia.

 

In vitro activity of Aloe vera inner gel against Helicobacter pylori strains.

Aloe barbadensis Miller (Aloe vera) is a herbal remedy widely used for a variety of illnesses; Aloe vera leaf extracts have been promoted for detoxification, cure constipation, help flush out toxins and wastes from the body, promote digestion and are used in the treatment of peptic ulcer for cytoprotective action. The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of A. vera inner gel against both susceptible and resistant Helicobacter pylori strains isolated in Abruzzo region, Italy. The inner gel of leaves of a 5-year-old plant of A. vera was extracted, homogenized and tested from 800 to 1.56 mg ml(-1) against 14 clinical strains and one reference strain of H. pylori using the broth microdilution methodology. Furthermore, the sample of A. vera was investigated for the chemical fingerprint of anthraquinones. The inhibitory concentrations of A. vera inner gel were similar to the bactericidal ones, with values ranging from 6.25 to 800 mg ml(-1) . Fifty per cent of the detected strains, independently of their susceptibility profile, were inhibited in their growth at 100 mg ml(-1) . Aloe vera inner gel expresses antibacterial properties against H. pylori and, therefore, in combination with antibiotics, could represent a novel strategy for the treatment of the infection of H. pylori, especially in cases of multiresistance.

SIGNIFICANCE AND IMPACT OF THE STUDY:

The study demonstrates that the Aloe barbadensis inner gel expresses antibacterial properties against both susceptible and resistant Helicobacter pylori strains. These findings may impact on the antimicrobial resistance phenomenon of H. pylori, proposing the Aloe barbadensis inner gel as a novel effective natural agent for combination with antibiotics for the treatment of H. pylori gastric infection.

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